Zon

 photo IMG_5557.jpg
Iedereen weet dat de zon schadelijk is voor onze huid, ik heb het ook aan den lijve ondervonden toen bij mij op mijn 38ste een melanoom werd geconstateerd. Toch dacht ik mij altijd goed in te smeren, maar smeren alleen blijkt niet genoeg. Jaren heb ik niet genoten van de zon uit angst, maar nu kan ik zeggen dat ik op zijn tijd weer durf te genieten, maar wel met goede produkten en met mate.

Ik hoop dat de producten die ik nu gebruik ook op de lange duur en achteraf gezien goed zijn voor mijn huid. Je weet nooit waar ze over 10 jaar weer achter komen, de wetenschap blijft vernieuwen. Mijn dagverzorging bevat zelf al een spf  20, die ik zomer en winter gebruik, dit is in de zomer niet genoeg en daarom smeer ik dan de Suncontrol van Lancaster op mijn gezicht als ik echt de zon in ga en een speciale voor rond de ogen. De Clinique stick gebruik ik op mijn lippen en de Shiseido  sun foundation is ideaal als je er een beetje gebruind bij wil lopen. Lancaster kwam dit voorjaar met een nieuw zonneproduct in de vorm van een soort compact cream foundation. Het geeft je net even een beetje meer kleur en bevat een spf 30. Belangrijk is ook dat je zeker een half uur voordat je zon in gaat al vast gaat smeren, zodat je zonneproduct goed kan inwerken op de huid, en je optimaal profijt hebt van de beschermende werking.

Voor het lichaam gebruik ik de Suncover suncare spf 30 van Dr. Jetske Ultee, een zonnecrème die op non-profit basis wordt verkocht, bevat geen irriterende ingrediënten, heeft effectieve filters en is ongeparfumeerd. Fijn van dit product vind ik dat hij in de huid trekt en niet zo’n plakkerig of vet laagje achterlaat, zodat je er gewoon kleding overheen kan dragen en niet in een zandmonster verandert als je op het strand zit.

Ook als je gewoon een dagje buiten bent, bijvoorbeeld tijdens sporten, wandelen of fietsen vergeet dan niet te smeren, want juist dan kan de zon je huid verrassen.
Regelmatig smeren is heel belangrijk en zeker niet te zuinig. Mijn dermatoloog vertelde mij ooit dat je je huid aan de zon moet laten wennen en het bruiningsproces langzaam moet opbouwen. Heel moeilijk natuurlijk als je een weekje vakantie hebt en eindelijk de zon ziet, maar toch beter om regelmatig de schaduw op te zoeken (zeker tussen 12 en 15.00 uur) of een fijne parasol, maar vergeet je ook daar niet in te smeren. Een hoed, pet, zonnebril of extra shirtje in je tas kan ook handig zijn om wat extra bescherming te geven tijdens een zonnige dag.

Laat de zon nu maar komen en geniet ervan met mate.

– Stefanie

 

Deel:

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *