Mijn cranberry’s van Kerst lagen nog in de koelkast omdat ik ze gewoon was vergeten. Weggooien vind ik zonde dus heb ik er maar een taart mee gemaakt. Niet helemaal handig misschien om het nieuwe jaar mee te beginnen, maar een klein stukje moet kunnen. Het was niet een heel moeilijk recept en als je wat minder suiker gebruikt past het wellicht gewoon in je dagelijkse dieet.
Benodigdheden:
-1 sinaasappel
-flinke scheut sinaasappelsap
-250 gram verse cranberry’s
-200 gram tarwe- of speltbloem
-40 gram maismeel
-2 theelepels bakpoeder
-1 theelepel bakingsoda
-snufje zout
-1 theelepel kaneel
-160 ml karnemelk
-1 theelepel vanillearoma
-1 theelepel amandelaroma
-100 gram roomboter
-120 gram ruwe rietsuiker
-2 eieren
-springvorm van ongeveer 22 centimeter
-boter om in te vetten en bruine suiker voor in de springvorm
Kook de cranberry’s in de sinaasappelsap in ongeveer 5 minuten op een laag vuur zacht. Laat het afkoelen in de pan.
Rasp de schil van de sinaasappel en snijd een halve sinaasappel zonder witte velletjes in plakjes.
Meng de bloem, maismeel, bakpoeder, bakingsoda, zout en kaneel in een kom.
Roer in een andere kom de karnemelk, vanillearoma, amandelaroma en sinaasappelrasp door elkaar.
Mix de boter met de suiker in een derde kom tot een romig geheel en voeg één voor één de eieren er door, mix een minuut goed door elkaar en voeg dan om en om de inhoud van de andere twee kommen erbij. Gebruik een zeef voor de droge ingrediënten en spatel alles goed doorelkaar.
Vet de springvorm heel goed in en bekleed de bodem en de wanden met de bruine suiker.
Leg de sinaasappelschijfjes op de bodem en doe voorzichtig het cranberrymengsel er overheen.
Het deeg erbovenop en de taart is klaar om te bakken, ongeveer 50 minuten op 175 graden Celsius.
Controleer met een satéprikker of hij gaar is.
Laat de taart nog een kwartiertje buiten de oven afkoelen en keer hem daarna voorzichtig om op een bord en haal de rand van de springvorm los. Klaar is je up side down taart, wacht met aansnijden tot hij is afgekoeld. Het lijkt me erg lekker om er een beetje slagroom op te doen, maar ja…..
Geniet ervan.
-Stefanie
Note: cranberry’s zijn vaak een beetje bitter, als je daar niet zo van houdt kan je tijdens het koken er een beetje suiker aan toe voegen. En een tip, eet niet de hele taart in één keer op maar vries een stuk in voor later!