Het is al meer dan een jaar geleden dat ik dit gerecht in Italië heb gegeten. Altijd een van mijn favoriete pasta’s geweest, maar sinds die laatste keer had ik er even genoeg van. Dit had natuurlijk een oorzaak, niet fijn om te vermelden bij dit heerlijke gerecht, want het risico van een foute mossel is volgens mij niet zo groot. Ik had gewoon weer even tijd nodig om trek te krijgen in deze anders zo lekkere pasta.
Enkele jaren geleden ben ik na een vakantie in Italië gaan experimenteren met pasta allo scoglio, het resulteerde de eerste keer in een iets te scherpe variant. Dit was de schuld van de gemalen chili die ik gewoon als zwarte peper gebruikte. Ik was niet bekend met gedroogde chili peper en ik kan je vertellen dat was te merken. We dronken er een frisse witte wijn bij maar die smaakte vreemd zoet.
Nu doe ik er tegenwoordig een verse rode peper in en dat is veel lekkerder, tenzij je van erg scherp houdt. Het is niet een moeilijk gerecht om te maken dus ik denk dat zelfs de meest onervaren kok hier wel mee uit de voeten kan. Schenk er een goede chardonnay bij die gerust iets vettig mag zijn. Verras jezelf en je gasten met deze heerlijke pasta.
Nog een voordeel dat je er niet lang voor in de keuken staat, altijd fijn als je liever gezellig bij je gasten blijft.
Benodigdheden:
750 gram gemengde zeevruchten (ik gebruik vers zonder schelp, maar diepvries is ook prima)
500 gram spaghetti
1 doosje cherrytomaatjes
bosje platte peterselie
5 flinke tenen knoflook
witte wijn
vers gemalen zeezout en zwarte peper
olijfolie om te bakken
extra vergine olijfolie om over de pasta te gieten
Hak de knoflook fijn. Halveer de rode peper en haal de zaadlijsten en pitjes eruit. Snijd de peper vervolgens in hele dunne stukjes. Hak de peterselie fijn en snij de cherrytomaatjes doormidden.
Maal flink wat zeezout en zwarte peper boven de zeevruchten.
Zet water op voor de pasta.
Bak de knoflook en de peper in de olijfolie en doe de zeevruchten er na ongeveer twee minuten bij. Bak dit ongeveer 10 minuten, doe vervolgens de cherrytomaten en de helft van de peterselie erbij samen met een glas witte wijn. Maak het geheel nog op smaak met peper en zout en laat dit een paar minuten op een laag vuurtje staan. Kook ondertussen de pasta.
Doe de pasta in een schaal en giet er een beetje goede extra vergine olijfolie over en verdeel die door de pasta, doe vervolgens de zeevruchten erbij. Garneer met het restant van de peterselie en je bent klaar om aan tafel te gaan. Schenk er een lekkere witte wijn bij.
Geniet ervan.
-Stefanie
Voor hoeveel personen is dit recept?
Het ziet er heerlijk uit!
Voor 4 a 5 personen, beetje afhankelijk van je eetlust en eventuele bijgerechten.
Dit klinkt echt heel lekker! Ik maak zelfs soms een vergelijkbaar recept, maar dan zonder de rode peper en in de plaats van gemengde zeevruchten kokkels of venusschelpen. Ook echt een aanrader!